Veilig fietsen

Fietsen is een gezonde en ontspannen bezigheid welke in Nederland door veel mensen dagelijks beoefend wordt. Kinderen fietsen naar school en sportieve volwassenen fietsen naar hun werk. Met name in een druk land als Nederland is het erg belangrijk om veilig te kunnen fietsen. Op de fiets ben je immers erg kwetsbaar omdat er geen omhulsel om je heen zit.

De overheid heeft gezorgd voor een aantal veiligheidsmaatregelen voor fietsers. Zo zijn er overal in het land fietspaden aangelegd zodat de auto’s niet te dicht langs de fietsers rijden. De veiligste fietspaden zijn de paden welke door een middenberm van de autobaan gescheiden zijn. Ook zijn er duidelijke verkeersregels vastgesteld voor alle weggebruikers. Op de basisschool wordt er les gegeven in deze verkeersregels voor voetgangers en fietsers.

Er zijn echter ook een aantal zaken die de fietser zelf kan doen om de veiligheid te bevorderen. Dit begint al bij de aanschaf van een fiets. Er is bijvoorbeeld niets mis met een tweedehands fiets, mits deze goed functioneert. Een fiets die doortrapt of waarvan de ketting er steeds af gaat, kan bij het oversteken van een druk kruispunt cruciale gevolgen hebben. Het is daarom van belang om bij de aankoop goed op de werking te letten, en zo nodig de fiets te laten repareren door een fietsenmaker. Tevens is het van belang om een passende fiets te kopen. Iemand die een te grote fiets heeft en daardoor niet bij de grond kan zou lelijk kunnen vallen bij het afstappen. Maar passend heeft ook betrekking op het soort fiets. Het is niet verstandig om zware boodschappentassen mee te nemen op een mountainbike of racefiets. Deze fietsen zijn daar niet voor bedoeld en het kan behalve jezelf ook andere weggebruikers in gevaar brengen wanneer je boodschappen over de weg rollen.

Kleding speelt ook een rol bij veiligheid op de fiets. Al ga je op een fiets over het algemeen niet heel erg hard, toch kan bedekking van ledematen flinke schaafwonden voorkomen. Vooral bij kinderen die nog niet zo heel lang fietsen is het wenselijk om een lange broek te dragen en een shirt met mouwen. Voor extra veiligheid zijn knie- en elleboogbeschermers een aanrader, evenals een fietshelm. Er zijn in Nederland heel wat discussies gevoerd over het feit of de fietshelm verplicht zou moeten worden. Uiteindelijk is besloten dat dit een vrije keus moet blijven van de individuele fietser.

Steeds vaker zorgen ouders dat hun kleine kinderen een fietshelm dragen. Pubers stribbelen vaker tegen omdat ze de gevaren niet zien en uiterlijk belangrijker lijkt. Gekleed in hippe kleding van bijvoorbeeld de Kidsbrandstore wil de puber niet afgaan bij klasgenoten door een fietshelm te dragen. Goede voorlichting kan hieraan een positieve bijdrage leveren en daarin zouden de leraren van middelbare scholen een functie in kunnen vervullen. Met name in drukke hectische steden met overvolle wegen is de kans op een ongeluk met de fiets niet gering. Om te kunnen blijven genieten van fietsen is het dan ook zinvol om voldoende aandacht te besteden aan veiligheid. Zowel van jezelf als die van je medeweggebruikers.

Related Posts

ezy