Op de onverharde paden of op de weg?

Een mountainbike wordt ook wel een MTB of ATB genoemd. ATB staat voor All Terrain Bicycle. Deze fietsen zijn ontworpen voor uitdagende bergroutes en onverharde wegen die vaak ook wat ervaring en techniek vragen. Natuurlijk kun je er ook mee op de weg fietsen, maar de rolweerstand van de bredere banden is wel wat groter en de banden hebben meestal een flink profiel. Mountainbikes hebben vaak veel schakelmogelijkheden, meestal 24 of meer. De wielen zijn meestal 26 inch en tegenwoordig ook veel 29 inch. Het frame en de voorvork zijn zeer robuust en de naven zijn water- en stofdicht en dat moet ook wel als je op een onverharde ondergrond rijdt. Er is ook nog een city-MTB. Deze versie heeft wel spatborden, een bagagedrager en verlichting, de gewone MTB niet.

De racefiets

Ook de racefiets is voor sportieve prestaties. Ze zijn licht en toch stevig gebouwd. Meestal heeft de fiets wel minimaal 30 versnellingen. Verder zit er weinig op om de fiets zo licht mogelijk te houden.

Crossoverfietsen

Deze fietsen zijn een mix van de mountainbike en de racefiets. Meestal heeft de fiets grote 28 inch wielen en ook minimaal 27 versnellingen. De banden zijn vrij smal en dus is de fiets hierdoor prima geschikt voor de weg.

Related Posts

ezy