Treinen en fietsen

Op dit moment is het nog niet zo eenvoudig om overal je fiets in de trein mee te nemen. Er zijn wel mogelijkheden, maar deze zijn nog niet zo uitgebreid. In Nederland kan dat bijvoorbeeld tijdens de daluren met een speciale ‘Dal Fietskaart’. Deze daluren liggen tussen 09.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 en 06.30 uur. Deze beperkingen gelden niet in het weekend en in de maanden juli en augustus. De fiets moet geplaatst worden in het hiervoor speciaal aangegeven deel. Een vouwfiets mag altijd gratis mee in de trein als hij ingeklapt is, ook tijdens de spitsuren.

Vooraf reserveren?

In de Thalys naar Frankrijk en de ICE’s naar Duitsland mag je niet de fiets meenemen, maar het mag weer wel in de Intercity naar Berlijn of Brussel. Voor deze Intercity’s heb je wel een speciaal fietsticket nodig en voor Berlijn moet je ook vooraf reserveren. Vanuit Oberhausen rijden er nachttreinen naar Praag en Warschau en hierin mogen ook meestal een aantal fietsen mee.

De Franse TGV heeft veel mogelijkheden

In veel van de Franse TGV’s mag je gewoon de fiets meenemen, mits je vooraf hebt gereserveerd. Speciale borden op het perron geven aan waar je moet instappen met je fiets. Gelukkig hebben de meeste stations liften, dus je hoeft de fiets niet naar boven te tillen. In de lokale trein mag de fiets gratis mee. Vanuit Lille kun je bijna ieder station in Frankrijk bereiken, dus dan kom je al ver met je fiets. Als je met je fiets naar de Middellandse Zee wilt, kun je ook de City Night Line nemen naar Basel waar je kunt overstappen op de TGV die naar Marseille gaat.

Reizen met de fiets in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië met de fiets reizen is een goede optie. De treinverbindingen zijn goed en ook nog eens snel. Je zou zelfs binnen één dag naar Nederland kunnen reizen vanuit Dublin. Je pakt dan eerst de ferry naar Holyhead, dan de trein naar Londen om daarna de Eurostar te pakken die door de tunnel naar Brussel rijdt. Je kunt in Nederland een speciale Britrail-pas kopen en dat is verstandig want treinkaartjes zijn duur in Groot-Brittannië. Met de Britrail-pas kun je twee dagen reizen, bijvoorbeeld op de heen en de terugreis.

Informeer vooraf naar de voorwaarden

In de Duitse DB en de Spaanse RENFE zijn geen fietsen toegestaan. Volgens deze maatschappijen kosten het in- en uitstappen te veel tijd. De ICE-trein van München naar Parijs staat ook geen fietsen toe, maar de Franse TGV rijdt hetzelfde traject en hierin mogen ze wel mee. Informeer altijd vooraf of de fiets is toegestaan en of de fiets verpakt moet zijn. Soms heb je een speciale fietszak nodig of moet het voorwiel gedemonteerd worden.

Related Posts

ezy