De fiets in het vliegtuig

Als je de fiets in het vliegtuig mee wilt nemen, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Allereerst kun je voor vervelende verrassingen te komen staan, bijvoorbeeld banden die gesprongen zijn tijdens de vlucht. Daarnaast zijn er een aantal zaken die je vooraf beter kunt uitzoeken voordat je klakkeloos een vlucht boekt voor je fiets:

  • Wat kost het om de fiets mee te nemen?
  • Moet de fiets in een doos of in een hoes?
  • Moet de fiets gedemonteerd worden?
  • Hoeveel bagage mag je meenemen en valt de fiets hieronder?

Over het algemeen moet je de fiets altijd apart aanmelden als speciale bagage. Iedere vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen regels en deze regels kunnen zelfs per vlucht verschillen.

Zorg dat de papieren in orde zijn

Op Schiphol weten ze precies wat een fietstarief is, maar de kans is groot dat ze bijvoorbeeld op een klein vliegveld in Turkije hier nog nooit van hebben gehoord. Zorg altijd dat je papieren in orde zijn, bewaar het fietsticket goed ook voor de terugreis. Het is handig als je afspraken die je hebt gemaakt met de vliegmaatschappij op papier hebt. Vraag om een schriftelijke bevestiging of print eventuele voorwaarden van de website van de vliegmaatschappij uit. Het is een stuk handiger als je deze afspraken en/of voorwaarden kunt laten zien aan het grondpersoneel. Ook als je reist met een gespecialiseerde touroperator is het handig om alles zwart op wit te hebben.

Bescherm je fiets

De momenten dat de fiets de grootste kans loopt om schade op te lopen, is tijden het inladen en het uitladen. Een rechtstreekse vlucht is dus altijd beter. Het kan zijn dat de fiets in een doos moet en het voordeel hiervan is dat de fiets goed is beschermd. Het nadeel is weer dat de kruiers niet zien wat er in de doos zit, dus zijn ze er vaak ook wat minder voorzichtig mee. Bij een KLM-doos moet het voorwiel eruit waardoor de voorvork sneller kan beschadigen. Je kunt beter een fietsdoos bij de fietsenwinkel halen, dit is vaak nog gratis ook. Gebruik in ieder geval bubbeltjesplastic en piepschuimbuizen. Zet de fiets niet op slot om je spaken te beschermen. Als er onverhoopt toch schade is, laat dan een schaderapport opmaken en verhaal dit bij je reisverzekering.

Een fietshoes of een koffer

Andere opties zijn een fietshoes of een fietskoffer. De fietshoes geeft minder bescherming, maar is wel beter te hanteren voor de kruier. Een fietskoffer is duur in aanschaf en je moet de fiets vaak voor een groot deel demonteren. Zorg in ieder geval dat je op tijd op het vliegveld bent, mocht je toch nog dingen moeten demonteren. Hou er ook rekening mee dat fietsgereedschap niet in de handbagage vervoerd kan worden.

Related Posts

ezy