Waar moet je op letten als je een elektrische fiets koopt

Elektrische fietsen of e-bikes zijn ontzettend populair, maar niet bepaald goedkoop of simpel. Als je voor je plezier of uit noodzaak een elektrische fiets gaat kopen, is het daarom goed om even stil te staan bij de speciale eigenschappen die de fiets moet bezitten. Je moet hierbij niet alleen letten op de onderdelen van een normale fiets, zoals wielen, ketting, versnellingen en het frame. Ook de elektrische componenten zoals de motor en de accu moeten uitstekend in orde zijn. Hoe ga je na of een elektrische fiets aan jouw wensen en behoeften voldoet? We leggen hier uit op welke onderdelen je kritisch moet zijn.

Kies je voor een normale e-bike of voor een speed pedelec?

Er zijn twee soorten elektrische fietsen. De eerste categorie, de normale elektrische fietsen, hebben een motor die trapondersteuning levert. Deze fiets heeft een snelheid die begrensd is op 25 km per uur, en je mag hem onder elke omstandigheid gebruiken. Het alternatief voor de echte snelheidsduivels is een zogenaamde speed pedelec. Deze fietsen kunnen snelheden bereiken tot wel 45 km per uur. Een speed pedelec valt volgens de wet onder de categorie bromfietsen. Je moet dan een helm dragen en een bromfietskentekenplaatje op je fiets zetten. Speed pedelecs zijn vaak duur. Heb je de fiets nodig voor je werk? Dan kan je een lening aanvragen bij Qeld.com, een financieringsbedrijf.

Hoe herken je een goede accu?

De accu is de krachtbron voor de motor en dus voor de trapondersteuning van je fiets. Accu’s zijn grote oplaadbare batterijen. De accu is een duur onderdeel van de

fiets en heeft vaak een beperkte levensduur. Om te beginnen kies je voor een vaste accu of een uitneembare accu. De laatste kun je loskoppelen en dan overal opladen, maar hij kan ook gestolen worden. Een vaste accu is veel minder diefstalgevoelig, maar je moet altijd in de buurt zijn van een gespecialiseerde stroomvoorziening om de accu op te laden. Kies verder altijd voor een lithium-ion accu, de meest moderne en snelst opladende soort accu. Tenslotte bepaalt de capaciteit van de accu de reikwijdte en de prijs van je fiets.

Wat zegt de plek van de motor?

De motor is het onderdeel van je elektrische fiets dat de trapondersteuning levert, waardoor je minder hard hoeft te trappen om hoge snelheden te bereiken. De motor kan op verschillende plekken op de fiets gemonteerd zitten.

  • Een achterwielmotor is in de meeste gevallen de beste keuze. Deze fietsen hebben een lager gewicht dan de andere soorten en bieden een natuurlijke rijervaring zonder veel herrie.
  • Een middenmotor is populair en biedt een fijne fietsbeleving. Een elektrische fiets met een motor in het midden zijn echter wel gevoeliger voor storingen en hebben andere nadelen. Bij de modernste middenmotoren zijn deze minpunten voor een groot deel verholpen.
  • Een motor op het voorwiel zorgt voor een goedkope fiets die stil is. Je moet er vaak wel even aan wennen, omdat de kracht van de motor wordt overgebracht op het “verkeerde” wiel.

Related Posts

ezy