Hoe verpak je de fiets voor het reizen?

Als de fiets voor het vervoer in een doos verpakt moet worden, is het handig als je bijtijds aanwezig bent op het vliegveld of het station. Het kan namelijk altijd zijn dat er toch nog iets veranderd moet worden en het zou vervelend zijn als je de vlucht of treinreis hierdoor zou missen.

Fiets in de doos

Als je de fiets in de doos gaat inpakken, verwijder dan eerst de pedalen. Laat de banden leeglopen en zet het stuur dwars. Zorg dat de fiets compact is en dit kun je bewerkstelligen door het stuur te laten zakken én het zadel. Draai de bel naar beneden en ook de remmen. Hoe minder er uitsteekt, hoe kleiner de kans op beschadigingen. Leg de ketting om de grootste versnellingsbladen. Als er losse onderdelen zijn, zorg dan dat ze vastzitten aan de fiets. Tape ze bijvoorbeeld vast. Maak vooraf stickers met je naam en telefoonnummer die je op de losse delen plakt, voor het geval dat dingen kwijtraken. Zet de fiets niet op slot, om beschadigingen aan je spaken te voorkomen. Doe ook een hoes over het zadel om beschadigingen te voorkomen. Met Pvc-buis, bubbelplastic en piepschuimbuizen kun je onderdelen zoals de voorvork beschermen. Zeker de kwetsbare delen moeten goed worden ingepakt.

Zorg dat de doos handelbaar is

Omdat kruiers niet kunnen zien wat er in de doos zit, kan er nog weleens onzorgvuldig mee worden omgegaan. Zet in iedere geval ‘fragile’ op de doos. Maak het de kruiers zo makkelijk mogelijk om de doos op de juiste manier te dragen. Maak bijvoorbeeld handgrepen op de doos en laat pijlen naar deze handgrepen wijzen. Je kunt eventueel ook nog de onderkant van de doos beplakken met tape zodat ze hem beter kunnen verschuiven zonder de doos te beschadigen. Een doos kun je vaak bij de fietsenmaker halen of je kunt bijvoorbeeld een KLM doos nemen die wel wat kleiner is. Hou het maximale gewicht en de maximale afmetingen van de doos in de gaten. Dit verschilt per vliegmaatschappij.

Veilig op fietsvakantie

Het klinkt misschien allemaal erg omslachtig, maar het is wel fijn om je eigen fiets bij je te hebben op je vakantiebestemming. Kijk vooraf nog even naar de verkeersregels in het desbetreffende land. In sommige landen behoor je een helm te dragen als je op een elektrische fiets rijdt en soms ook een veiligheidshesje. Ieder land heeft zijn eigen regels en het is verstandig om hier voor vertrek even naar te kijken. Tenslotte gaat veiligheid voor alles en zeker als je een heerlijke fietsvakantie wilt beleven.

Related Posts

ezy