De mooiste fietsroutes van Gelderland

Als één van de grootste en wildste provincies van ons land valt er in Gelderland van alles te zien. Bossen, heides, rivieren en interessante monumenten en architectuur. Een fietsroute afleggen brengt je in hoog tempo van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Lees hier wat de allerbeste fietsroutes van Gelderland zijn.

Veluwezoom en Rhederlaag

Deze route van 36 kilometer voert je door een paar erg mooie historische stadjes, zoals Rheden, Giesbeek en Doesburg. Bovendien fiets je een groot deel van de tijd door één van onze mooiste stukken natuur: het Nationaal Park de Veluwezoom. Bezichtig kasteel Rosendael, bekijk de plekken waar historische ambachten beoefend werden en geniet van de mooiste stukjes van de rivier de IJssel.

Elspeet en omstreken

Langs en over de westkant van de Veluwe fiets je afwisselend door de heide, door bossen en over heuvelachtig landschap. Dit is één van de rustigste en mooiste gebieden van ons land. Elspeet is een dorp met een rijke geschiedenis: het was één van de bolwerken van het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de route van 31 kilometer heb je een grote kans om wild tegen te komen.

Rivierenland en Utrechtse Heuvelrug

Bij deze route van 34 kilometer fiets je een rondje door de Betuwe en over de Utrechtse Heuvelrug. Bekijk de restanten van de Grebbelinie bij Rhenen, geniet van de bloesem in de Betuwse boomgaarden en laat je verrassen door de mooie bossen op de Heuvelrug tussen Elst en Rhenen. Bij deze route steek je twee maal de imposante Rijn over.

Planken Wambuis

Dit is een route van 41 kilometer die je dwars door het hart van de Veluwe voert. Heides met schapen, donkere naaldwouden, oeroude eikenbossen en kale zandverstuivingen: je ziet het allemaal. Op deze fietstocht kan je je worksystem van door de weeks even vergeten. Je zal vooral genieten van de wilde schoonheid van ons land – je passeert nauwelijks dorpen of steden. Toch zijn er een aantal boerderijen en cafés om even uit te puffen.

Hanzestad

Wil je juist wel kennismaken met de historische stadscentra en interessante wordingsgeschiedenis van Gelderland? De route Hanzestad van 57 kilometer brengt je langs een aantal belangrijke handelssteden en -dorpen, waaronder Elburg, ‘t Harde en Epe. Leer meer over de voormalige visserij in de Zuiderzee, bezoek historische monumenten en musea, en pak een terrasje in één van de charmante binnenstadjes.

Langs de Ooijpolder

Een route van 39 kilometer door een natuurgebied vol riet en water. Hier zie je een rijkdom aan vogels, maar ook kuddes wilde grazers zoals Konikpaarden en Galloways. Deze route maakt een rondje tussen Nijmegen en de Duitse grens. Op verschillende plekken kan je meer te weten komen over het Roomse leven in deze streken, en je kunt overblijfselen van de Romeinse nederzettingen in de streek bekijken.

Related Posts

ezy